top of page
Zoeken
Bert

De waarheid over puppyvlees

Wij van Konink hondenvlees zijn graag eerlijk en transparant. Wij vinden het immers van groot belang dat u weet hoe uw vlees op uw bord terecht komt.


Tijdens de inbraak twee weken geleden zijn er door de vegan activisten foto’s gemaakt.

Het doel van deze mensen is om vleesbedrijven zodanig te framen dat men het idee zou kunnen krijgen dat er dieren zouden lijden.


Vooral het verhaal achter puppyvlees wordt door deze mensen graag ten onrechte gedemoniseerd. Daarom vertellen wij u graag hoe wij op ambachtelijke wijze ons puppyvlees duurzaam en respectvol produceren, zodat u met een een gerust hart van deze delicatesse kunt blijven genieten.


Puppyvlees is vlees van een puppy tot één jaar, hondenvlees is vlees van een hond ouder dan een jaar. Het grootste verschil is dat puppyvlees malser is en een andere structuur heeft dan hondenvlees. Beide vleessoorten kennen magere en iets vettere producten. Desalniettemin verteert puppyvlees sneller dan hondenvlees. Omdat er minder bindweefsel aanwezig is bij puppyvlees heeft het een fijnere en malsere structuur, en bovendien is puppyvlees vaak voller van smaak.


Niet alleen wat smaakeigenschappen betreft is er een verschil merkbaar tussen de twee producten; ook wat betreft de gezonde eigenschappen. Beide zijn gezond, maar puppyvlees is de betere keuze van de twee op dit specifieke gebied. Hoewel puppyvlees iets minder ijzer bevat dan hondenvlees, is het wel een rijkere bron van eiwitten, vitamine B3, B6, B12 en zink. Het is lichter verteerbaar en erg mals. Dit zijn allemaal gezonde eigenschappen die minder of vrijwel niet aanwezig zijn bij hondenvlees.


Activisten demoniseren puppyvlees door het een restproduct van de hondenzuivelindustrie te noemen. Wij noemen het liever een gezonde duurzaamheidsgarantie dat verspilling tegen gaat!


De puppy’s die voor vlees geselecteerd zijn worden eveneens uit veiligheidsoverwegingen na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Dit om te voorkomen dat de moeder op hen gaat liggen waardoor de puppy’s kunnen stikken.


Vanaf de leeftijd van 8 weken is groepshuisvesting verplicht door de Europese wetgeving. De opgroeiende puppy’s zijn in groepen ondergebracht in stallen waar ze zullen verblijven tot ze 'slachtrijp' zijn. Meestal wordt de groepshuisvesting uitgevoerd in kleine groepen (minder dan 10 dieren). Naargelang het lichaamsgewicht heeft een pup ‘recht' op wettelijk vastgelegde stalruimte: 1,5 m2 per pup - let hierbij wel op dat dit nog steeds ruimer is dan wat bijvoorbeeld een kalf krijgt.


De stalvloer bestaat gewoonlijk uit een comfortabele bodem. De puppy’s brengen heel hun leven door binnen de stalmuren, ze gaan nooit naar buiten. Dit doen wij om te garanderen dat het vlees zijn mooie blanke kleur krijgt. Dit is niet zielig, want onze puppy’s weten immers niet beter en krijgen veel speeltjes in hun verblijf.


De kleur van puppyvlees is het resultaat van het soort voeding dat de dieren krijgen. Om het vlees 'wit' te houden krijgen de kalfjes van koeienboeren speciale diëten. 'Blank' kalfsvlees is het resultaat van een laag ijzergehalte in het bloed van het slachtdier. De kalfjes die dienen voor de productie van 'blank vlees' krijgen daarom voeding die weinig ijzer bevat; ze krijgen precies genoeg ijzer om net geen bloedarmoede te krijgen, dit is echter nog steeds voldoende en voldoet aan de Europese regelgeving. Wij als professionals zien er liefdevol op toe dat dit proces ook prettig verloopt voor onze puppy’s. Wij kunnen dit garanderen en de liefde en zorg proeft u ook in ons product.


Bij Konink Hondenvlees kunt u met een gerust hart blijven genieten van puppyvlees! Wij behandelen deze schatten namelijk alsof het onze eigen kinderen zijn. Boeren houden van dieren.



2.001 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page