top of page

Veelgestelde vragen

Waarom verkopen jullie hondenvlees?

Dat doen we niet. Konink Hondenvlees is een fictief bedrijf. Veel van onze teksten en afbeeldingen zijn aanpassingen of namaak van reclame-uitingen vanuit de bio-industrie, waarbij veedieren vervangen zijn door honden.

Het doel van de website is je na te laten denken over het eten van vlees. Waarom vind je het eten van honden afschuwelijk, maar het eten van andere dieren niet?

Wat als ik me boos of gekwetst voel door deze website?

Het is niet onze bedoeling om mensen boos te maken of te kwetsen. We willen juist een gesprek op gang brengen over waarom we bepaalde dieren wel en andere niet eten. Als de website sterke emoties oproept, is dat misschien een moment om bedenken waar die gevoelens vandaan komen. Het zou een teken kunnen zijn dat je dieren niet zo behandelt als je vindt dat dieren behandeld zouden moeten worden.

Wat kan ik doen om dierenleed te voorkomen?

Het belangrijkste wat je kunt doen is veganist worden. Als veganist vermijd je dierlijke producten. De Vegan Challenge maakt het makkelijk om kennis te maken met veganisme. Schrijf je daar in, dan word je in 30 dagen wegwijs gemaakt in het veganisme.

Ik ben vegetariër. Is dat niet genoeg?

Helaas niet. Ook in de zuivel- en eierenindustrie worden dieren vreselijk behandeld en gedood. Koeien worden gedwongen zwanger gemaakt (anders geven ze geen melk) en kalfjes worden snel na hun geboorte bij hun moeder weggehaald. In de eierenindustrie worden de broertjes van de legkippen vergast of versnipperd.

Ik vind vlees lekker. Waarom zou ik er mee moeten stoppen?

Als mensen alles zouden doen met de reden dat ze het fijn vinden, zou de wereld er heel anders uit zien. Denk aan alle dingen die we met die reden goed zouden kunnen praten.

Vind je de 15 minuten eten belangrijker dan het leven en lijden van dieren?

Denk eens aan je hond. Onder welke omstandigheden zou een maaltijd belangrijker zijn dan het leven van je hond? 

Als je hier geen antwoord op kan bedenken, waarom zou je wel omstandigheden kunnen bedenken voor een ander dier dat net als je hond een eigen karakter heeft en graag wil leven?

Voor veel dierlijke producten zijn goede alternatieven te vinden. De Vegan Wiki, Schijf for Life en de Vegan Challenge kunnen je helpen die alternatieven te vinden. Wat ook vaak werkt is om online naar plantaardige recepten te zoeken. Heb je bijvoorbeeld zin in pannenkoeken, zoek dan op "vegan pannenkoeken".

Is dit niet respectloos of kwetsend voor bepaalde culturen of individuen?

We snappen dat het eten van hondenvlees in sommige landen normaal is. In landen als Zuid-Korea, China en Vietnam komt het soms voor. Maar steeds meer mensen daar zijn tegen het eten van honden. We willen niemand beledigen. We willen mensen alleen laten nadenken over waarom we sommige dieren wel eten en andere niet.

Voelen planten niet ook pijn?

Nee, planten voelen geen pijn omdat ze geen zenuwstelsel of hersenen hebben. Ze kunnen dus niet lijden zoals dieren.

Denk er eens over na: als je langs een grasveld reed en er sprong een hond de weg op, zou je de hond aanrijden om het gras te beschermen?

Is de veehouderij in Nederland niet al heel diervriendelijk? Waarom zou ik dan veganist worden?

Het klopt dat Nederland bepaalde regels heeft om dieren beter te behandelen in vergelijking met andere landen. Maar ook hier leven de dieren in omstandigheden die we onze grootste vijanden niet zouden gunnen. En zeker onschuldige wezens niet. Ze hebben weinig ruimte en worden soms ziek door de manier waarop ze gehouden worden. Ook worden ze uiteindelijk geslacht voor vlees of omdat ze economisch gezien te weinig opleveren, wat niet diervriendelijk te noemen is. Daarom kiezen mensen ervoor om veganist te worden: om geen deel te zijn van dit systeem dat dieren gebruikt en doodt.

Roel Binnendijk ging undercover in de bio-industrie in Nederland. Als je meer wilt weten over de bio-industrie, lees dan het boek dat hij samen met Jeroen Siebelink heeft geschreven: Onder de beesten.

Hoe kan ik helpen?

Als je ons doel steunt, kun je deze website delen met anderen. Je kunt ook zelf actief worden en mensen in je omgeving informeren over waarom het goed is om veganist te worden.

Als je goede ideeën hebt voor content voor de website of social media, neem dan contact met ons op.

bottom of page