top of page
Zoeken
  • Bert

Waar de honden wél brood van lusten - deel 2

Het is weer doggy-donderdag, en tevens tijd voor het volgende deel in onze transparantie reeks: 'Zo trouw als een hond - een eervol beroep'.


Je hoort het wel vaker, boeren die claimen dat ze erg goed voor hun dieren zijn. Bij Konink gaan wij nog een stapje verder, en durven wij te zeggen dat wij alle honden hier op de boerderij trouw zijn! Of het nu een melkteef is of een vleespup, ze zijn ons allemaal evenveel waard.


Hondenboer zijn is niet bepaald een beroep, het is eerder een manier van leven. Alles wat wij doen, draait om onze honden. De dag begint s' ochtends vroeg standaard met het voeren van al onze dieren, waarbij we elk individu kort inspecteren en garanderen dat hij of zij genoeg te eten krijgt, er zijn er namelijk nogal wat veelvraten bij! Wij nemen hier ruim de tijd voor, wat betekent dat we hier alleen al een paar uur mee kwijt zijn. Daarna gaan we richting de melkteefjes, die één voor één met de hand gemolken worden. Wij geloven niet in melkrobots, maar enkel in hard werk en persoonlijke aandacht voor onze honden.


Na het melken is het tijd alle verblijven schoon te maken, dus de meeste honden gaan nu vrolijk de wei of buitenverblijf in. Geen zorgen, ze kunnen altijd naar buiten, maar tijdens het schoonmaken hebben ze even geen keus. Als alle drollen zijn gevangen, en al het bodemsubstraat is ververst, mogen onze trouwe viervoeters weer naar binnen. Het meeste werk zit erop.


De rest van de dag wordt ingevuld door verschillende activiteiten. Een vervelend moment is het altijd, wanneer er honden naar de slacht moeten. Wij zorgen ervoor dat dit met zo min mogelijk stress gebeurd, zodat de honden niet doorhebben wat er te gebeuren staat. Het is dan ook altijd even slikken als de klep van de trailer dichtgaat en de kwispelende staartjes daarachter verdwijnen. We zuchten, ze hebben het goed gehad.


S' avonds lopen we nog een voeder-ronde, controleren we wederom alle honden, geven we iedereen een aai, en is het tijd voor bed. Onze trouwe plicht zit erop.267 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page